www.spiritwest.nl

Kortenaerstraat 10
1057 JN Amsterdam


06 - 33 79 10 27
Vata, Pitta en Kapha
Robert Kramer
Massage
Roberts links
Route
Ervaringen
Literatuur
Werkwijze
Ayurveda
robert.kramer@hccnet.nl
De Ayurveda heeft een eigen TYPOLOGIE, waarin mensen worden ingedeeld naar het gehalte van de elementen in lichaam en geest.
De elementen zijn: aarde, water, vuur, lucht en ‘ether’.

De eerste 4 elementen zijn universeel. De Oosterse wijsheid kent ook nog het element ‘Ether’ of 'Akasha' (=ruimte).

Ieder mens bestaat volgens de Ayurveda uit alle elementen.
De Ayurvedische typologie onderscheid 3 menstypen, op basis van de verhoudingen van de elementen. De 3 DOSHA'S zijn allen combinaties van 2 elementen:

Vata: Lucht en Ether
Pitta: Vuur en Water
Kapha: Aarde en Water
Gezamenlijk heten Vata, Pitta en Kapha de TRI-DOSHA
Ieder mens ‘bevat’ alle 3 de Dosha’s. Meest voorkomend is de situatie dat  twee dosha’s duidelijk hoger zijn dan de derde. Men spreekt dan bijvoorbeeld van een Pitta-Kaphatype. De dosha met de hoogste score wordt dan als eerste genoemd.

Door ziekteprocessen kunnen de verhoudingen tussen de dosha’s in de loop van het leven gewijzigd zijn. Maar de Ayurveda wil eigenlijk weten hoe de beginsituatie is geweest, bij de geboorte. Voor een juiste diagnose gaat men daarom ook vaak na wat de situatie tussen 20 en 30 jaar is geweest.
Tarieven
Home
VATA (‘wind’)
Samenstellende Elementen: Lucht en Ether.
Belangrijkste Guna’s (eigenschappen): koud, licht, droog, beweeglijk

Kenmerkend voor een persoon die een echte VATA is, is de vluchtigheid van een hert. VATA staat voor beweging en is de ‘wind van verandering’ zelf.
Een VATA is qua postuur slank of zelfs dun te noemen en komt ook niet makkelijk aan. Gespierd is een VATA-type dan ook zeker niet. root of klein van lichaam of lichaamsdelen: dat kan allebei voorkomen. VATA heeft meestal een droge huid en fijne haren. Kleine beweeglijke ogen zijn typerend voor VATA.

Door het principe van beweeglijkheid is een VATA fysiek erg actief. VATA is een echte sprinter, duurwerk duurt haar veel te lang, of een danser (ballerina). Ook met de mond is VATA zeer beweeglijk.

Een echte VATA kan snel last hebben van onrustige denkactiviteit of geestelijke afwezigheid. Regelmaat en discipline helpen om die onrust te bestrijden. Yoga en meditatie kunnen hierbij helpen, omdat VATA bij uitstek een geestelijk type is.
VATA is creatief en zoekt met alles het avontuur, routine krijgt van VATA geen kans, ook niet in relaties. Maar om langdurige relaties op te bouwen, zal de rusteloosheid en ongedurigheid wel wat moeten verminderen.

Zoals de andere types ook doen, eet en drinkt een VATA-type bij voorkeur dingen die haar eigenschappen juist nog versterken, bijvoorbeeld veel koude dranken en lichte maaltijden (rauwkost). Juist warme, zwaardere (vlees) en voedzamere (melk, granen) maaltijden komen goed van pas om VATA in balans te houden.
Pitta staat voor intensiteit, uitbarstende energie (vulkaan) of samengebalde kracht (tijgeroog). Pitta kan  vanwege het vuur in hemzelf niet goed tegen warmte en vermijdt dus vaak de zon.

Van figuur is pitta gemiddeld qua afmetingen en vormen. Wel is hij vaak gespierd. Een karakteristiek pitta-type heeft vaak sproeten of groene ogen of rood haar.
Als pitta heb je de neiging jezelf te oververhitten en voorbij te hollen. Je werkt dag en nacht, je bent heel heftig in alles en je kunt jezelf opbranden.
Pitta is de typische manager die alles wel even regelt, hij kan goed leidinggeven en kan goed de essentie van zaken uitleggen.

Pitta meet zich graag in typische competitiesporten: voetbal, wielrennen, schaatsen. Een pitta ergert zich soms openlijk aan anderen, die niet zo goed zijn als hij denkt dat hij zelf is. Een Pitta stelt zich een doel en haalt het meestal ook. Hij heeft een sterke focus en kan zich vastbijten. Ook in een relatie bijt hij zich echt vast. Een Pitta is fanatiek in dingen die hem boeien, maar voor alles wat hem niet boeit heeft hij helemaal geen oog.

Pitta heeft, als ieder type, de neiging om zijn eigen vurige eigenschappen nog verder te versterken, zo eet hij ook graag kruidig. Kardemom en koriander kalmeren de vertering en ook de stemming, zodat Pitta zich ook minder zal irriteren. Een Pitta kan ook best vaak koud eten om af te koelen.
Voor pitta wordt de smaak zoet aangeraden, en juist geen zure, zoute of scherpe smaken. Bittere en wrange smaken - zoals van spinazie en groene bladgroenten - zijn heel goed om Pitta te kalmeren.

Iets minder competitieve activiteiten dan Pitta echt leuk vindt kunnen ook helpen. Zwemmen, roeien, lopen of fietsen. Een tip voor Pitta om te koelen en te kalmeren? Maak de manier waarop je dingen doet belangrijk. Doe de dingen die je doet met veel aandacht en kwalitatief goed.
Kapha wordt gesymboliseerd door kracht en het uithoudingsvermogen van een beer of zwaan. Een andere metafoor is een diesel-locomotief.
Kapha  komt, net als die metaforen, maar langzaam op gang. Eenmaal op gang is hij weer moeilijk te stuiten. Een Kapha-type is stevig gebouwd en enorm sterk, zoals een discuswerper.

Kapha's hebben vaak grote, schitterende ogen en dik golvend haar. Kapha heeft een nogal dikkige, vette huid die niet echt makkelijk bruin wordt.

Kapha staat voor stabiliteit, een echte Kapha is meestal de rust zelf. Maar dus  ook niet makkelijk in beweging te krijgen.
Kapha verzamelt altijd van alles en heeft zeer veel moeite met iets weggooien.

Een Kapha is een type voor een paar goede vrienden,  is zeker geen gezelschapsmens. Een Kapha is een ontzettend loyale vriend en partner.
Een saaie eentonige job is ook 'just fine' voor Kapha, want die houdt het liefst alles bij het oude en vertrouwde. Kapha is het type voor een partner, vriend of werkgever voor het leven.

Als Kapha kom je makkelijk aan in gewicht. Je kunt echter als enige Ayurvedisch type zonder problemen een maaltijd overslaan om dit te compenseren. Zware en zoete voeding moet Kapha absoluut vermijden. Rauwkost is wel heel goed. Scherp, bitter en wrang zijn de smaken die voor Kapha het beste zijn. Met koude gerechten moet Kapha zuinig zijn, want het spijsverteringsvuur, dat bij Kapha toch al niet overdreven sterk is, wordt dan  gedoofd zodat de verbranding van voedsel stagneert. Hete kruiden helpen het vuur op peil te houden.

Kapha is niet erg sportief aangelegd. Maar vaak blijkt dat in de praktijk nog wel mee te vallen als Kapha eenmaal een vast ritme heeft gevonden.
Kapha is voor de gezondheid absoluut gebaat bij bewegen! Een flinke wandeling of fietstocht is echt iets om de verbranding flink te helpen. De kunst is om de gewoonte van sport er in te slijpen, want daarna doet Kapha het 'automatisch' met zijn aanleg voor gewoonte en regelmaat.